KEK UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN DENGAN TEMA WARNA WARNI...KEK NI BESAR,13 INCI X 13 INCI...SUE GUNAKAN KEK SPAN COKLAT DAN HIASAN BUTTERCREAM.
BAHAN2 KEK:
150GM TEPUNG GANDUM**
3 TBSP SERBUK KOKO**
1 TSP BAKING POWDER**
5 BIJI TELUR GRED B
100GM GULA KASTOR
1 TSP OVELLETTE
50ML SUSU SEGAR
1 TSP ESEN VANILLA
2 TBSP COKLAT EMULCO
50ML BUTTER CAIR
SATUKAN DAN AYAK BAHAN2 BERTANDA **
PUTAR SEMUA BAHAN KECUALI BUTTER CAIR SEHINGGA ADUNAN BERKRIM~PUTAR DENGAN KELAJUAN YG MAKSIMA SELAMA 10-12 MINIT.
MASUKKAN BUTTER CAIR~SEBATIKAN DENGAN SPATULA SAHAJA.
SEDIAKAN LOYANG,GRIS DAN ALAS
BAKAR SELAMA 30-40 MINIT DENGAN SUHU 170'C
APABILA KEK DAH MASAK,TERBALIKKAN KEK DI ATAS REDAI DAN BIARKAN IANYA SEJUK KEMUDIAN KELUARKAN DARI LOYANG.
****UNTUK SAIZ KEK DI ATAS,SUE GANDA KAN 4X ADUNAN DI ATAS****
BAHAN2 BUTTER CREAM:
400GM KRIMWELL
600GM SHORTENING
240GM GULA AISING~AYAK
PUTAR KRIMWELL DAN SHORTENING (LOW SPEED) SELAMA 2 MINIT.
MASUKKAN GULA AISING~PUTAR LAGI (LOW SPEED) SELAMA 2 MINIT.
***SUE TAMBAH 1 TSP ESEN VANILLA***
Tiada ulasan:
Catat Ulasan