Halaman

Selasa, 5 Mac 2013

nigella crustless pizza


SUMBER: BUKU RESEPI DI FACEBOOK


Sue buat pizza ni pagi tadi untuk sarapan...mudah aje..sedap...resepi ini dapat 1 loyang 6" aje...kalau nak banyak atau lebih besar gandakan adunan nya...Sue pon bila nak buat lain kali kena gandakan adunan.
Resepi ini memang menepati citarasa Sue...bahagian tepung nya lembut dan tidak melekat di loyang pon...Sue guna loyang biasa,boleh juga jika nak bakar dalam bekas kaca yang tahan panas...


bahan-bahan:


1 biji telur

2/3 cawan tepung gandum

1 cawan susu segar

1/2 tsp garam***

1 tsp serbuk lada hitam***

1 cawan keju cheddar yang diparut

hirisan sosej untuk topping

mix herbs

***sukatan untuk bahan-bahan ini mengikut citarasa sendiri,boleh dikurangkan atau di tambah***




~Untuk topping: Sue tambah hirisan cendawan butang dan capsicum warna kuning dan hijau.~



Campurkan telur,tepung gandum,susu segar,garam dan serbuk lada hitam~kacau sebati.


Masukkan 1/2  daripada 1 cawan keju kedalam adunan~kacau rata.(1/2 cawan keju lagi untuk ditabur di atas pizza nanti)


Tuang adunan kedalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga bahagian tepi loyang kelihatan keperangan dengan suhu 200'C.


Taburkan sosej,cendawan,capsicum dan keju serta mix herbs di atas pizza dan bakar lagi selama 5 minit.~Sue bakar selama 10 minit~


Hidangkan...




Sue juga buatkan tauhu sumbat ni untuk sarapan hari ni...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan