SUMBER: http://hanieliza.fotopages.com
Resepi asal guna ais krim perisa keladi...puding nya warna purple...Sue tukar kan kepada perisa strawberry...puding ni Sue buat lama dah cuma Sue tak berkesempatan nak masukkan di blog.
2 tbsp serbuk agar-agar @ 1 paket agar-agar panjang bertali tu
5 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair
2 tbsp tepung jagung
2 cawan ais krim strawberry
pewarna pink
masak serbuk agar-agar dan air sehingga mendidih.
masukkan gula,pastikan gula larut.
campurkan susu cair dan tepung jagung kacau sehingga sebati.
masukkan susu cair kedalam agar-agar dan masak sehingga mendidih.
matikan api,masukkan ais krim dan kacau sehingga ais krim cair.
bahagikan kepada 2 bahagian.
1 bahagian tuang kedalam loyang dan biarkan ianya mengeras~nak cepat,masukkan sebentar kedalam peti sejuk.
*Sue tambah hirisan buah strawberry,susun didasar loyang**
1 bahagian lagi campurkan dengan sedikit pewarna pink.
Apabila lapisan pertama sudah mengeras,lorekkan sedikit permukaan puding dan tuang perlahan-lahan lapisan yang kedua.
Sejukkan...puding ini sedap di makan sejuk.
Sue guna layang 7x3
Sue buat dalam bekas-bekas kecil juga...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan