Halaman

Selasa, 12 April 2011

SAMBAL BELIMBING HITAM

Sambal belimbing hitam ni slalu gak laa buat,...
  .sedap..ade rasa pedas n masam..Belimbing buluh ni rebus sehingga airnyer kering n berubah warna jd warna hitam..tu yg dpanggil belimbing hitam..klu kt Lipis..popular gok laa...ni Sue post dlm blog nih sbb Uda dok tanyer..camner nok buat..lame doh Uda dok tanyer tp x smpat nk update kt sini..Belimbing nih Mak Sue yg rebus sendiri...asal musim belimbing berbuah Mak akan rebus...boleh tahan lama..simpan dlm peti..stok sentiasa ada kt rumah Mak.Resepi nyer simple jek...pandai2 ler nak letak bnyak mane bahan2 nyer..Agak2 jek ler...ngeh3

Bahan2:

belimbing rebus -dlm 10 biji
20 biji cili padi
ikan bilis-1/2 kisar
1 biji bawang besar-1/2 kisar n 1/2 hiris sahaja

Kisar cili padi sehingga halus...letak belimbing...kemudian campurkan 1/2 bawang besar
dan ikan bilis..kisar sehingga halus..
Panaskan sedikit minyak n goreng ikan bilis dan bawang besar yg dhiris sehingga garing.
Kemudian masukkan semua bahan yg dikisar td...campurkan sedikit air
Boleh tambah sedikit gula tapi jangan masukkan garam kerana belimbing td da direbus dengan garam.
Masak sedikit agak pekat...




Tiada ulasan:

Catat Ulasan