Sue buat kek ni untuk makan2 di rumah mak sempena meraikan hari lahir
beberapa keluarga terdekat termasuk la sue sendiri dan husband.Pertama kali mencuba buat kek ni...resepi dari rakan baru di fb naiz ismail.
sedap kek ni...walaupon agak remeh nak membuatnya ditambah pula dgn bahan2 kek yang agak mahal tapi memang berbaloi...
cream cheese frosting dan ganache untuk filling. |
500gm cream cheese
250gm mascarpone
100gm gula aising
1 tsp serbuk nescaffe~sue guna serbuk kopi aje sebab dirumah sue tak ade nescaffe.
pukul cream cheese dan mascarpone sehingga sebati dan lembut.
masukkan gula aising~sebati kemudian campurkan serbuk nescaffe.
masukkan 1/2 adunan ke dalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk selama 15 minit.
bahan-bahan ganache untuk filling:
50ml whipping cream
200gm coklat compound
hiris halus coklat
panaskan whipping cream sehingga berbuih di tepi2 periuk,tutup api dan masukkan coklat
kacau sehingga coklat larut dan cair
masukkan semua filling ke dalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk 10 minit.
**tujuan sejukkan filling agar senang masa kita nak paipkan di atas kek nanti**
potong kek kepada 3 bahagian |
Paipkan cream cheese frosting |
kemudian paipkan ganache coklat pula |
Buat untuk lapisan yang kedua |
apabila dah siap,sapu dan ratakan lebihan cream cheese tadi dan simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam |
sue tambah 2tbsp liquid glucose
curahkan atas kek
curahkan atas kek
siap dah...sejukkan dalam peti sejuk semula... |
Sue make-up sikit kek ni sebab ni birthday cake kann...sue gunakan buttercream ajer... |
Sue buat cupcakes juga...cupcakes ni untuk diberi pada kawan2 di opis dan nursery atiqah
bahagian dalam kek
Tiada ulasan:
Catat Ulasan