lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim manis
3 1/2 cawan santan~sue guna 1 kotak santan 200ml + air
sedikit pewarna kuning
sedikit garam
satukan semua jenis tepung,campurkan gula,garam dan santan sehingga sebati kemudian tapis.
masak sehingga naik wap,tutup api dan masukkan jagung manis~gaul sebati.
alas loyang dan sapukan minyak
panaskan kukusan terlebih dahulu,kukus selama 20 minit
lapisan atas:
2 cawan santan pekat~sue guna santan kotak 200ml + air
1 cawan air pandan~kisar 3 helai daun pandan
1 cawan tepung gandum
2 tbsp tepung jagung
1 tbsp tepung ubi
2 biji telur
2 tbsp gula pasir
secubit garam
pewarna hijau
blendkan semua bahan kemudian tapis.
masak sehingga naik wap
lorekkan sedikit permukaan jagung,tuang perlahan lahan adunan hijau
kukus selama 20 minit
sejukkan dan potong dengan pisau plastik.
Kuih ni guna loyang 10x10 so dapat banyak...yg ni untuk mak dan jiran2
Tiada ulasan:
Catat Ulasan