bahan-bahan:
200gm biskut digestive~boleh juga guna biskut oreo,tiger atau marie
80gm butter~dicairkan
250gm cream cheese
130gm gula halus
1 1/2 tbsp serbuk gelatin
1 cawan air suam
200ml whipping cream
blueberry filling
1 tbsp jus lemon~tak nak letak pon x apa...
hancurkan biskut,campurkan dengan butter cair gaul sebati..tekan kedalam loyang..su guna loyang 7' yang boleh dibuka bahagian bawahnya.
tekan padat...dan masukkan kedalam peti sejuk.
masukkan gelatin kedalam air suam~larutkan...
putar cream cheese dan gula halus sehingga berkrim
masukkan gelatin..putar sebati...ketepikan.
putar whipping cream~masukkan whipping cream kedalam adunan cheese~putar sebati...
masukkan jus lemon
su suka masukkan 2 atau 3 sudu besar blueberry filling,putar sedikit dan perlahan saja~jika tak nak masukkan pon tak apa...
tuang kedalam loyang yang ada biskut tadi
sejukkan didalam peti sejuk selama 3 atau 4 jam atau sehingga ianya mengeras..
ratakan blueberry filling dipermukaan cheesecake...keluarkan dari loyang dan hidangkan...sedap dimakan ketika kek sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan