Rabu, 19 Mac 2014
choco mousse brownies
sumber:myresepi
brownies:
45gm butter
65gm gula halus
1 biji telur
50gm tepung gandum*
1/2 tsp baking powder*
1 tbsp serbuk koko*
*ayak...
putar butter dan gula halus sehingga kembang dan putih.
masukkan telur ~putar selama 3-4 minit
campurkan bahan ayak...kacau rata
alas loyang
bakar 12-15 minit suhu 170'C
sejukkan..
mousse:
140gm coklat masakan
1 tbsp gelatin
100ml air
2 biji putih telur
200gm whipping cream
40gm gula halus
masukkan gelatin kedalam air,biarkan 5 minit~kacau~larut
cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler~tutup api...masukkan gelatin~kacau rata~bairkan sejuk.
putar putih telur sehingga meringue sambil campurakan gula halus sedikit demi sedikit
dalam mangkuk yang lain,putar whipping cream sehingga berkrim
masukkan coklat cair dan whipping cream kedalam putih telur
putar rata dan sebati
sediakan brownies...masukkan brownies kedalam loyang springfoam...curahkan mousse...sejukkan...su biarkan semalaman didalam peti sejuk...taburkan serbuk koko...su taburkan parutan coklat compound.
su buat resepi ni double...so dapat 2 biji...
baru dikeluarkan dari loyang
siap packing...su nak bawa kerumah abang di taman melati dan juga kajang.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan