Halaman

Rabu, 19 Mac 2014

swiss roll coklat



sumber:sue-hasue.blogspot.com

bahan A:

3 biji telur gred A atau B
4 tbsp gula kastor
1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp esen vanilla
1/2 tsp ovellette
3 tbsp tepung gandum
2 tbsp serbuk koko
1/2 tbsp susu tepung

bahan b:

60gm butter~dicairkan~sejuk


putar semua bahan A dengan kelajuam maksima sehingga kembang dan berkrim~selama 7-9 minit

masukkan butter cair~kaedah kaup balik dengan spatula sahaja.

asingkan 2 tbsp dan campurkan dengan coklat emulco~untuk di buat corak di atas kek.

alas loyang dengan kertas...loyang 11x8..

tuamg dan ratakan adunan...

paipkan adunan yang diasingkan tadi...cuat corak yang disukai

bakar 170'C selama 20 minit...guna api atas dan bawah.

apabila kek dah masak.keluarkan dari oven..biarkan sejuk seketika...letak sekeping kertas kalis minyak dipermukaan kek dan terbalikkan kek keatas permukaan yang rata...tarik perlahan-lahan alas kek semasa di bakar tadi.

sapukan cream...atau jem..ikut kegemaran masing-masing.

sue gunakan whipping cream sahaja.

gulung kek dengan cermat dan berhati-hati...~gulung dengan kertas kalis minyak tadi..

simpan kek di dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum di potong


kek yang telah disejukkan..
kek yang sedap dan lembut...






Tiada ulasan:

Catat Ulasan