Halaman

Ahad, 2 Mac 2014

cornflakes berempah



sumber:blog jun

sedap dan senang jer nak buat...cuma pastikan semua bahan-bahan telah tersedia sebab bahan tumisan mudah hangus...proses buat cornflakes berempah ni kena cepat...

bahan-bahan:

3 cawan cornflakes

2 tbsp minyak

1/2 tsp jintan putih

1/2 cawan kekacang (dipanggang)

1/2 cawan raisin

1/2 cawan ikan bilis (digoreng)

1 tsp serbuk cili

1/3 tsp serbuk kunyit

1 tsp garam~boleh dikurangkan

1/2 tsp gula

1 tsp jus limau


sediakan dan sukat semua bahan-bahan.

panaskan minyak...guna api kecil...tumis jintan putih sehingga wangi...masukkan garam..gula...jus limau...kacau sebentar dan terus masukkan cornflakes,ikan bilis,raisin dan kekacang...kacau rata..masukkan pula serbuk cili dan serbuk kunyit...kacau sehingga rata...tutup api...dan sejukkan...simpan di dalam bekas kedap udara.


su sediakan bahan2 seperti diatas...baru panaskan minyak...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan