Halaman

Sabtu, 22 Mac 2014

swiss roll oren


sumber:sue-hasue.blogspot.com

sebelum ni su buat swiss roll perisa coklat...resepi dr blog sue-hasue tu...ok...menjadi dengan elok dan sedap...su cuba olah sedikit resepi untuk buat perisa oren dan strawberry pula...

bahan yang mudah dan senang nak buat...untuk kali ni...su tunjukkan satu persatu cara nak buat corak dan proses untuk gulung kek.

bahan A:

3 biji telur gred A atau B
4 tbsp gula kastor~su guna 3 tbsp sahaja
1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp oren emulco
1/2 tsp ovelette
5 1/2tbsp tepung gandum

bahan B:

60gm butter~dicairkan~sejukkkan


putar semua bahan A dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan gebu~putar selama 7-9 minit.

masukkan butter cair~kaup balikkan dengan spatula sehingga sebati.

asingkan 2 tbsp untuk dicampurkan dengan sedikit pewarna oren untuk di buat corak di permukaan kek.

alaskan loyang dengan kertas...tuang dan ratakan adunan kek






ketuk perlahan -lahan loyang agar adunan rata...sediakan adunan untuk dibuat corak di atas kek.

paipkan ke atas kek secara melintang...

buat sehingga selesai...


lorekkan garisan yang dibuat tadi...lorek berselang seli keatas dan kebawah...boleh juga jika nak lorekkan satu hala samada ke atas atau bawah sahaja..terpulang pada masing-masing...




buat sehingga selesai...

dah siap....sedia untuk dibakar...suhu 170'C selama 20 minit dengan api atas dan bawah.

kek yang telah masak...keluarkan kek sebaik sahaja kek dah masak...sejukkan sebentar...

kek yang lembut dan gebu...

letak kan sekeping kertas di atas permukaan kek...terbalikkan kek dengan cermat ke atas permukaan yang rata...

macam ni...sedia untuk tarik kertas lapik kek...

tarik perlahan-lahan...

kek telah sedia untuk disapukan krim...filling...jem...nutella...terpulang kepada citarasa masing-masing..su guna non diary whipping cream ajer...

sapu dan ratakan krim..

gulung kek dengan cermat..gulung dengan mengunakan kertas lapik kek tadi....untuk resepi yang ini...su da buat 3 kali...ok...permukaan kek cantik..kek juga lembut dan gebu...

selesai proses mengulung kek...

balut kek dengan kemas...simpan didalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum potong kek...

anak-anak su suka kek ni...zahin suka perisa oren...atiqah pula macam biasa suka perisa strawberry...

untuk perisa strawberry...su guna resepi yang sama cuma tukar kan ke perisa strawberry sahaja...su guna strawberry emulco...

swiss roll strawberry...

untuk corak di atas kek...su hanya paipkan buat bentuk bunga saja...


yang ini pula perisa coklat...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan